Potravinová intolerancia je neznášanlivosť alebo precitlivenosť a nie je to alergia v pravom zmysle slova. (Alergia je spôsobená imunitnou reakciou organizmu, intolerancia je spôsobená inými faktormi, napr. rôznymi metabolickými poruchami, dedičnými faktormi.)
Pacient si nemusí vôbec uvedomovať, že za mnohými chorobnými príznakmi a zdravotnými problémami sa skrýva práve potravinová intolerancia. Je potrebné si preto uvedomiť tieto 4 informácie:
1. Oneskorená reakcia – nepriaznivá reakcia sa objavuje niekoľko hodín až dní neskôr. Mnoho ľudí obviní posledné jedlo, ktoré zjedli, pričom v prípade zásadných problémov to môže byť aj niekoľko týždňov.
2. Hlavný vinník (jedlo, ktoré vyvoláva problém) – spôsobuje tzv. kumulačný efekt, to znamená, že ak sa včas nezistí intolerancia na danú potravinu a človek sa nelieči, stáva sa hypersenzitívny aj na ďalšie skupiny potravín, nakoľko tráviaci trakt reaguje príliš precitlivene a neustále “bije na poplach”. V konečnom dôsledku sa môže tento stav vyvinúť do alergickej reakcie.
3. Zriedkavo ju diagnostikujú lekári – lekári sa bežne potr.intoleranciami nazaoberajú a nepredpokladajú, že by z nej mohol byť závažný problém. Mnohé testy z krvi alebo biopsiou ju nepreukážu a napriek tomu ju môžete mať.
4. Priamo súvisí s chronickými chorobami – u ľudí s chronickými chorobami a alergiami sa potr.intoerancie vyskytujú omnoho častejšie a intenzívnejšie.
Riešenie potravinovej intolerancie
Dobrá správa. Je možné potravinovú intoleranciu riešiť a vyliečiť.
Biorezonanciou je možné zistiť konkrétne potraviny alebo substancie, na ktoré je potravinová intolerancia a zároveň biorezonančnou metódou pôsobiť na tráviaci trakt tak, aby sa zbavil neznášanlivosti na uvedenú potravinu. Potraviny spôsobujúce problémy sú po biorezonancii s veľmi vysokou úspešnosťou organizmom tolerované.
Viac o riešení a samotnom priebehu sa dočítate v kolonke ALERGIE
Typické príznaky potravinovej intolerancie:
nedostatočné trávenie, pocit nafúknutého brucha, plynatosť, brušné kŕče, zápcha, hnačky, črevné problémy a zároveň náchylnosť na alergie a chronické dýchacie problémy. Hlavné potraviny a substancie vyvolávajúce potravinovú intoleranciu: